Поліомієліт та інші ентеровірусні хвороби

Дата: 07.11.2023 12:45
Кількість переглядів: 180

    Поліомієліт  - надзвичайно заразне інфекційне захворювання, яке спричиняють поліовіруси,  що поширюються непомітно і швидко через відсутність будь-яких симптомів у більшості інфікованих. Для епідемічного поширення поліомієліту  характерною була літньо- осіння сезанність, що пояснюється активізацією шляхів зараження у цей період. Зараз у зв’язку з поодинокими захворюваннями сезонність не визначається.

    Поліо вражає переважно дітей до шести років. Може загрожувати величезній кількості невакцинованих або не повністю вакцинованих дітей.  Бувають епідемічні спалахи у дитячих колективах . Повторно на поліомієліт хворіють дуже рідко. 

    Джерелом збудника являються хворі та вірусоносії.  Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду. 
    Основними симптомами можуть бути -  сильний біль в уражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутись за кілька годин. Грипоподібні симптоми: лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання, — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус поширюється найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.  
    Невиліковний параліч — найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. 
    Ліків від цієї хвороби не існує. Єдиним і безальтернативним захистом є вакцинація. Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, безпечні, зареєстровані та дозволені для використання. В Україні вакцина від поліомієліту входить до Національного календаря профілактичних щеплень.  Щеплення від поліо можна отримати у державних медичних закладах безоплатно – для цього зверніться до вашого педіатра або сімейного лікаря. Крім того, якщо ви пропустили якісь дози щеплення, намагайтеся якомога швидше надолужити їх. 
    Здоров'я та щастя дітей великою мірою залежать від відповідальності  батьків. Зробіть свій внесок у життя своєї дитини, родини та суспільства — вакцинуйте малюків, відповідно до Календаря профілактичних щеплень!

                                              Профілактика та засоби захисту :
Мити руки потрібно:

•    до і після приготування їжі (особливо після контакту з сирим м’ясом, рибою і яйцями);
•    перед вживанням їжі;
•    після відвідування туалету;
•    після заміни пелюшок та підгузків, купання дітей чи контакту з дитячим горщиком;
•    до і після догляду за хворими дорослими чи дітьми;
•    після перебування у громадському транспорті чи на вулиці;
•    після контакту з грошима, офісними столами і комп’ютерами, телефонами та іншими предметами загального користування.

Важливо мити руки правильно:

•    намочити руки під чистою проточною водою;
•    намилити руки;
•    ретельно потерти руки з усіх боків, між пальцями й під нігтями протягом 20 секунд;
•    ретельно змити мило проточною чистою водою;
•    висушити руки чистим рушником (бажано паперовим, якщо не ви вдома) або просто на повітрі.

Куп’янська філія Державної установи  «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства здоров’я України» наголошує, що у разі появи  перших ознак захворювання необхідно терміново звернутися за медичною допомогою !
Бережіть своє здоров’я!
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви евакуюватися?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь