Профілактика вірусного гепатиту А

Дата: 31.07.2024 11:22
Кількість переглядів: 186

Гепатит А  це вірусна  хвороба, яка характеризується високим рівнем захворюваності з періодичним сезонним його підвищенням. Це  захворювання поширине на всій території України. Хворіє тільки людина, на будь яку форму ВГА. Переважно боліють діти дошкільного або шкільного віку,  однако за несприятливих соціально – економічних і гігієнічних умов досить часто реєструються захворювання серед дорослих.

         Вірус гепатиту  А стійкий до дії різноманітних фізичних та хімічних чинників: при темпаратурі – 20 градусів вірус зберігається роками. Головний механізм передачі є фекально – оральний, шляхи – водний, харчовий , контактно – побутовий.

          Вірус  виділяється  із  фекаліями  хворих  на  гепатит  та передається  від  людини до  людини  (після  контакту  з  хворим),  через   воду  та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини.
             Хворий найнебезпечніший для оточующих у кінці інкубаціоного періоду та початку розпалу захворювання.
             У  більшості  випадків  хвороба  починається  гостро, в цей час відмічається  підвищенням температури  до  38,50 С  протягом  перших  2-3  днів,  ломота  в  тілі,  можливим першінням  у  горлі.  Хвора   людина  відчуває   загальну  слабкість,  погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї.  На  третій  день  захворювання  сеча  набуває  темного  забарвлення (кольору міцного чаю, пива), жовтушність  склер. Можливе свербіння шкіри. Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці  симптоми . Захворювання може мати як легкий так і важкий перебіг.
          Інфікування може призвести до безсимптомного носіння або до захворювання . Хвороба може протікати у жовтязній та безжовтязній  формі, які складніше піддаються розпізнаванню та нерідко протікають під маскою інших захворювань. 
          За рахунок цих невиявлених хворих здійснюється забруднення об’єктів навколишнього середовища – води, харчових продуктів та побутових речей, внаслідок чого захворювання поширюється серед людей.
         В 90- х роках  в Куп’янському районі були спалахи захворювань вірусного гепатиту фекально – оральним механізмом передачі. Під час спалахів перехворіло більше 700 людей.
На даний час існує ряд проблем, які мають різноманітний характер та потребують вирішення. Основне значення мають санітарно- гігієнічні  заходи, направлені на знешкодження джерела інфекції, та на розрив шляхів передачі інфекції.
         
              При цьому необхідно:    
 
1.    Контролювати джерела водопостачання, каналізаційні та очисні споруди, об’єкти громадського харчування тощо;
2.    Забезпечити належний санітарно- протиепідемічний режим у дитячих, лікувальних, навчальних установах, де може відбутися інфікування;
3.    В епідемічних осередках здійснювати поточну та заключну дезінфекцію хлорвмісними препаратами, а також камерну дезінфекцію.


           Як уникнути зараження вірусом гепатиту А : 

   1.Чітко  дотримуватися  правил  особистої  гігієни  –  обов`язково  мити 
руки  з  милом  перед  приготуванням  та  вживанням  їжі,  після  кожного 
відвідування туалету; 
    2.  не  використовувати  для  пиття,  приготування  їжі  та  миття  посуду 
воду з незнайомих джерел водопостачання; 
      3.  не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання 
терміново звернутись до лікаря.      

  Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А 
є проведення вакцинації. Планова імуноглобулінопрафілактика показана особам (переважно дітям), котрі контактували з хворим в епідемічних осередках або виїзджають у регіони з високою захворюваністю на гепатит А. 

Куп’янська філія Державної установи  «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства здоров’я України» наголошує, що у разі появи  перших ознак захворювання необхідно терміново звернутися за медичною допомогою !
Бережіть своє здоров’я!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви евакуюватися?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь