Обережно кліщі!

Дата: 15.04.2024 12:21
Кількість переглядів: 45

Укус кліща це небезпека!
З настанням теплої погоди активізувалися кліщі - це комахи, які можуть завдати серйозну шкоду здоров'ю людини та є переносниками небезпечних інфекцій.
Часто випадки стаються у міському парку відпочинку, лісополосах, на присадибних ділянках і власних подвір’ях.

На тлі стурбованості суспільства через коронавірус, ситуація з комахами – переносниками  інфекцій вимагає серйозної уваги. Справа в тому, що укуси кліщів можуть заразити людину такими небезпечними недугами, як хвороба Лайма, гранулоцитарний анаплазмоз, моноцитарний єрлихиоз, кліщовий енцефаліт та інші. Бореліоз вражає різні органи і системи шкіри, нервової системи, серця, суглобів. До речі дослідження показали, що до 20% кліщів на території України вражені бореліозом (хвороба Лайма).

Найкращий спосіб захиститися від кліщів, надягати на відпочинок у лісі або парку максимально закритий одяг. Також бажано обирати речі світлих кольорів - на їх фоні буде легше помітити кліща. Біологи довели, що кліщі не піднімаються вище 1,5 метрів, але крім лісів вони знаходяться в ярах, на узліссях, міських парках. Зазвичай кліщі сидять на кущах або траві, і хапаються за все, що рухається. Зоровий апарат кліщів не дозволяє розрізняти кольори, зате нюх розвинений настільки, що вони здатні відчути людину за 10 метрів. Кліщу потрібно близько півгодини, щоб знайти місце укусу - з м'якими і тонкими тканинами шкіри за вухами, на шиї або животі, в паху, під пахвами, на внутрішніх сторонах ліктів і колін.

Укус кліща не завжди можна відчути, адже він виділяє анестезуючу рідину, яка робить момент укусу практично безболісним. За кілька годин на місці укусу виникає почервоніння, свербіж, а сам кліщ стає більше. Але кусати людей можуть і зовсім малі кліщі - вони майже прозорі і малопомітні.

Зазвичай процес зараження після укусу кліща триває від 24 до 48 годин, але інкубаційний період хвороби може бути і значно довшим. Симптоми хвороби не завжди виявляються відразу, тому варто певний час після видалення стежити за самопочуттям.

Також зверніть увагу на такі симптоми як: підвищення температури, біль у тілі, втома, характерне почервоніння, яке нагадує «стрілецьку мішень». При дотриманні всіх перерахованих вище пунктів, відпочинок буде приємним і безпечним.

Якщо після відпочинку на природі Ви все ж «принесли на собі» кліща і своєчасно не помітили рекомендуємо терміново звернутися в найближчий лікувальний заклад. Там кліща видалять, оброблять місце укусу і нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

Якщо немає такої можливості, спробуйте витягнути кліща самостійно. Для цього потрібно повільно тягнути його, розхитуючи пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри. Після того, як кліща видалили, змастіть це місце антисептичним розчином.

Якщо частина кліща залишилася всередині, його необхідно видалити голкою, обробленою антисептиком та звернутися до лікаря.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви евакуюватися?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь