Питання безбар’єрного простору в Україні

Дата: 05.06.2024 15:09
Кількість переглядів: 83

     Ми не задумуємось над певними проблемами в нашому суспільстві, поки особисто з ними не стикнемося, поки не натрапимо на бар’єр на нашому шляху. Чи усвідомлюємо ми, з якими труднощами стикаються батьки маленьких дітей, опікуни, маломобільні групи населення, люди з інвалідністю? Наскільки складно подолати сходи без сторонньої допомоги, зайти до магазину, де немає пандуса, або у транспорт без спеціального пониження? Це приклад першого бар’єру – фізичного. А саме:  суспільний і громадянський, який передбачає створення рівних умов для всіх у громадському житті, економічний, освітній та нформаційний.

      Наша держава поставила собі амбітну мету – безбар’єрність. Була сформована Національна стратегія із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Але зміни в державі починаються з кожного з нас і першим кроком є усвідомлення цього як проблеми і освіта населення. «Довідник безбар’єрності», з яким ви можете ознайомитися за посиланням https://bf.in.ua/.

Це гід з коректного спілкування, який створений за ініціативи першої леді України Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками.

      Ми маємо прагнути до спілкування, в якому відсутні стереотипи, дискримінація та упереджене ставлення. Для прикладу, відкривши «Довідник безбар’єрності» в розділі «Словник», ви побачите, що правильно казати «дитина-сирота», а не «сирітка». Що коректно буде сказати «людина з інвалідністю», а не «інвалід». «Людина без домівки» або «бездомна особа», а не «бомж» чи «безхатько». «Людина з порушенням зору», а не образливе «сліпий». Адже всі ми знаємо особисто, як іноді може ранити слово.

       Для створення безбар’єрного простору в Україні?

  1.  Доступ до інформації: користуйтеся – айдентикою, створеною в рамках ініціативи першої леді «Без бар’єрів» – https://barrierfree.crevv.com/ Це зручне керівництво з використання дизайн-системи безбар’єрності.
  2.  Заохочуйте та ініціюйте в своїй громаді будівельну безбар’єрність: мова йде про пандуси, пологі спуски, наявність ліфта, спеціального пониження в транспортах тощо.
  3. Навчайте молоде покоління. Діти, які зростають із розумінням, що всі люди різні, але мають рівні можливості, надалі так само із розумінням та прийняттям ставляться до інших. Це зменшує ризики дискримінації та негативного ставлення до людей, які відрізняються за якимись ознаками, вже у дорослому житті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви евакуюватися?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь