Протокольним рішенням засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Куп’янської міської територіальної громади на території Куп’янської територіальної громади заборонено:

Дата: 05.07.2024 16:09
Кількість переглядів: 69

- споживання некип’яченої води з відкритих водойм, в тому числі з громадських шахтних колодязів (рішення від 08 вересня 2023 року №5);
-    використання води з відкритого водоймища (р. Оскіл) для питних та господарсько-побутових потреб (від 17 жовтня 2023 року №7).

Харчові токсикоінфекції – гострі хвороби з групи кишкових інфекцій, які виникають внаслідок уживання в їжу продуктів, що містять умовно-патогенні мікроби та (чи) їх токсини; характеризуються короткочасним перебігом із симптомами загальної інтоксикації та гострого гастроентериту. При потраплянні в організм з їжею тільки токсинів (наприклад, С. botulinum, S. aureus чи грибів) виникають харчові токсикози. Більшість із них досить стійкі в довкіллі, здатні розмножуватись у харчових продуктах. 
Джерелом збудника найчастіше є люди, які займаються приготуванням їжі, інколи тварини і птахи, хворі або здорові бактеріоносії. Вони виділяють збудників у довкілля з випорожненнями. Оскільки вказані бактерії дуже поширені в природі, джерело їх походження встановити часто не вдається. За деяких обставин ним можуть бути особи, які мають гнійничкові захворювання шкіри, ангіну, бактерійний ринофарингіт, пневмонію. 
Механізм передачі збудника фекально-оральний. Найчастіше він реалізується харчовим шляхом, рідше водним, певне значення має мушиний фактор. Харчові продукти забруднюються внаслідок порушення санітарних умов їх приготування і зберігання. 
Профілактика харчових отруєнь та токсикоінфекцій: 
- Відмова від вживання їжі сумнівної якості і свіжості, продукції, термін придатності якої добігає кінця.
- Купівлю виключно сертифікованих товарів, які пройшли санітарно-епідеміологічну перевірку. Особливо уважне ставлення треба проявляти до придбання молочних продуктів, риби, м'яса, копченостей, адже саме в таких продуктах найчастіше містяться спори хвороботворних бактерій.
- Дотримання норм та температурних режимів, які пред'являються до приготування сирих продуктів.
- Оброблення різних продуктів на окремих поверхнях. Наприклад, сирі овочі і м'ясо слід різати на різних дошках. Розташовувати продукти на столі потрібно таким чином, щоб вони не стикалися один з одним.
- Миття рук та столового приладдя кожен раз при переході до приготування окремих страв.
- Кип'ятіння питної води, якщо немає впевненості в її безпеці для здоров'я.
- Термічну і антибактеріальну обробку посуду і столових приладів після кожного використання, а також полоскання останніх у холодній воді.
- Повторне кип'ятіння супів перед черговим вживанням.
-  Дотримуватись умов зберігання швидкопсувних продуктів.
-  Зберігати домашні консерви при низьких температурах.
- Не купувати домашні консерви, а також «саморобні» м'ясні та рибні продукти «з рук» на вулицях і ринках.
-  Не купувати в магазині консервовані продукти з роздутою кришкою.

Пам’ятайте! При перших проявах захворювання негайно викликайте лікаря.
Бережіть своє здоров’я!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви евакуюватися?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь