ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕХНІЧНИХ ТА ЯКІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ, РОЗМІРУ БЮДЖЕТНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ, ОЧІКУВАНОЇ ВАРТОСТІ ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ

Дата: 07.03.2023 17:06
Кількість переглядів: 72

На виконання п.4постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 р. № 710 «Про ефективне використання державних коштів» зі змінами, надається обґрунтування технічних і якісних характеристик предмета закупівлі, його очікуваної вартості та/або розміру бюджетного призначення.

 

Предмет закупівлі : Електрична енергія (код ДК 021:2015 “Єдиний закупівельний словник” – 09310000-5 – Електрична енергія)

Вид процедури: відкриті торги з особливостями.

Технічні та якісні характеристики предмета закупівлі:

Умови постачання електричної енергії замовнику повинні відповідати наступним нормативно-правовим актам:

- Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 року № 922-VIII (із змінами)

- Закон України «Про ринок електричної енергії» № 2019-VIII від 13.04.2017 року із змінами та доповненнями;

- Правила роздрібного ринку електричної енергії (затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312) зі змінами;

- Кодексу систем передачі електричної енергії (Постанова НКРЕКП від 14.03.2018 року № 309) зі змінами;

- Кодексу систем розподілу електричної енергії (Постанова НКРЕКП від 14.03.2018 року № 310) зі змінами;

- Кодексу комерційного обліку електричної енергії (Постанова НКРЕКП від 14.03.2018 року № 311) зі змінами;

- Ліцензійним умовам провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу (Постанова НКРЕКП від 27.12.2017 року № 1469) зі змінами;

- Ліцензійним умовам провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії (Постанова НКРЕКП від 27.12.2017 року № 1470) зі змінами;

- ДСТУ EN 50160:2014 «Характеристики напруги електропостачання в електричних мережах загальної призначеності»;

- іншим нормативно-правові акти, прийняті на виконання Закону України «Про ринок електричної енергії».

Обґрунтування очікуваної вартості:

Планування закупівель на наступний плановий рік, в тому числі визначення їх очікуваної вартості, є динамічним та безперервним процесом, що здійснюється замовником з урахуванням щорічної потреби. Обсяг закупівлі був обрахований, як потреба необхідного обсягу товару на період до 31 грудня 2023 року.

Вартість закупівлі – 554760 ,00 грн. з ПДВ: 454779,00 грн з ПДВ – кошти місцевого бюджету;99981,00 грн з ПДВ- за рахунок відновлення касових видатків.

Визначення очікуваної вартості предмета закупівлі обумовлено аналізом споживання (річного та місячного) електричної енергії за календарний рік (бюджетний період). Замовником здійснено розрахунок очікуваної вартості товарів методом порівняння ринкових цін відповідно до примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, яка затверджена наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 18.02.2020 № 275.

За інформацією НКРЕКП, з дати запровадження нового ринку електричної енергії для забезпечення постачання електричної енергії споживачам електропостачальники здійснюють закупівлю електричної енергії за двосторонніми договорами та/або на ринку “на добу наперед”, внутрішньодобовому ринку і на балансуючому ринку, а також шляхом імпорту. Таким чином, ціна електричної енергії як товару формується залежно від сегменту ринку, на якому електропостачальник здійснює її закупівлю.

Згідно із частиною шостою статті 67 Закону № 2019 відповідно до правил ринку “на добу наперед” та внутрішньодобового ринку за результатами торгів оприлюднюються ціна та обсяги купівлі-продажу електричної енергії для кожного розрахункового періоду та інші показники, що можуть використовуватися як орієнтир (індикатор) для укладення правочинів щодо купівлі-продажу електричної енергії на ринку електричної енергії.

Оприлюднення результатів торгів на ринку “на добу наперед” та внутрішньодобовому ринку відповідно до Закону № 2019 забезпечує ДП “Оператор ринку” на своєму вебсайті (https: www.oree.com.ua)

Отже, для документального підтвердження ціни електричної енергії на ринку, сторони можуть використовувати інформацію з вищезазначеного сайту (відповідно до листа Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 3304-04/33869-06 від 14.08.2019 «Щодо зміни ціни у договорах постачання електричної енергії»).

Відповідно до «Порівняльного аналізу роботи ринку «на добу наперед» та внутрішнього ринку за 7 днів лютого та березня 2023 року середньозважена ціна по ОЕС України за 7 днів березня збільшилась в порівнянні з лютим на 1,067% (Додається).

Оскільки законодавцем не встановлений механізм (порядок) визначення ціни 1 кВт електричної енергії, то таке право надане електропостачальникам. Аналіз цінових пропозицій електропостачальників, наданих у процедурах закупівель, зводиться до того, що до вартості 1 кВт.год електроенергії включається:

Ціна пропозиції = (Ціна РДН/ВДР*К*ДРЦ+Ціна передачі + Ціна дозподілу)*Vоб*1,2 грн з ПДВ, де

Ціна РДН/ВДР – ціна в гривнях за 1 кВт*годину електричної енергії, яка відповідає середньозважений ціні РДН/ВДР ОЕС України, 

Ціна передачі – ціна (тариф) на передачу електричної енергії в гривнях за 1 кВт*годину електричної енергії, 

Ціна дозподілу – ціна (тариф) розподілу електричної енергії в гривнях за 1 кВт*годину електричної енергії, 

К – коефіцієнт націнки постачальника електричної енергії (10-20%)

1,2 – податок на додану вартість (ПДВ);

Vоб – плановий обсяг закупівлі електричної енергії, кВт*год.

ДРЦ- прогнозована динаміка ціни – 1,067% (враховуючи дані ДП «Оператор ринку» за 7 днів лютого та березня 2023 року(відповідно)).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви евакуюватися?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь