Санепідслужбі Куп’янщини – 100 років

Дата: 08.10.2023 08:57
Кількість переглядів: 161

Якщо лікар врятував одну людину,про нього говорять,

 Якщо вилікував 10-15 чоловік,його прославляють. 

 Але якщо він відвернув захворювання тисяч і тисяч людей, цього ніхто не оцінить. 

 Адже як оцінити те,що не відбулося?»                                                                                                                                                                                                                    О.Марзеєв.

    Ювілейні дати – привід для особо ретельного осмислення і оцінки не тільки того, що досягнуто, а й того,  що втрачено. Це – можливість переглянути сторінки минулого,  події , людей, які були до них причетні…
  Саме з таких позицій ми відзначаємо 100 річницю санітарно-епідемілогічної служби.

                             Сторінки минулого.

    Кожна друга неділя жовтня – День працівника санепідслужби. А починалося все століття тому.  В 1923 році на Харківщині було ліквідовано повіти і створено 5 округів, в т.ч. Куп’янський, який вміщав 12 районів. У окрвиконкомах було утворено інспектури охорони здоров’я з підрозділами,які займалися санітарно-епідеміологічними питаннями.  Першим санітарним лікарем став М.П.Волков. До 1932 року існували дві окремі санітарно-протиепідемічні організації в  м. Куп’янськ та Куп’янському районі. З весни 1932 року вони були об’єднані.
Санепідемстанцію очолив лікар Белінський О.А. Йому були виділені приміщення колишньої механічної майстерні. Оскільки в цей час було багато захворювань висипним тифом,був збудований дезпропускник з душовими і дезкамерами. До речі, до 1936 року в Куп’янському районі налічувалося вже 28 лазень та 15 дезкамер. Санепідемстанція стала базою для проведення виробничої практики студентів Харківського медичного інституту.
    В 1941 році приміщення були зруйновані під час бомбардування фашистами.
  До лютого 1943 року санепідемстанція не функціонувала. 1943-1945 р.р. – ліквідація наслідків окупації.
  В 1946 році м. Куп’янськ відокремлено в адміністративно-господарську одиницю.  СЕС переведена на бюджет міськради. У її складі налічувалось три відділи: санітарно-протиепідемічний, дезінфекційний, санбаклабораторія.           Крім того були молочно-контрольний та пастерівський пункти.
Протягом наступних десятиліть санепідслужба району була декілька раз реорганізована. З 1950 по 1975 роки її очолювала Е.В. Дерега.  З 1975 по 2003 роки головним лікарем був І.П. Сухін. У 1988 році санепідстанція почала діяти в новій триповерховій будівлі, був створений окремий корпус санітарно-гігієнічної лабораторії, гаражі з опаленням на вісім машин. 
  На час ліквідації Куп’янської райсанепідстанції (21.12.2012 р.) в ній працювало 15 лікарів,4 спеціалісти з вищою немедичною освітою та 33 середніх медичних працівника. Головним лікарем був М.М.Бараннік. З 2013 по 2023 року пройшла не одна реорганізація служби і на теперішній час створена Куп’янська філія ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.»До складу філії увійшли працівники колишніх Куп’янського, Дворічанського, Великобурлуцького, Шевченківського районів та Куп’янського лінійного ХВП ДУ «Лабораторний центр на залізничному транспорті МОЗ України» в селищі Куп’янськ-Вузловий.
    Після повномасштабної агресії з боку Росії в лютому 2022 року, служба зазнала багато негативу. В березні 2023 року ракетою була знищена триповерхова будівля в місті  Куп’янськ. В селищі Дворічна розбиті всі споруди відділення, вибухом авіабомби в липні 2023 року зруйнувано двоповерхову будівлю  В.бурлуцького відділення. Вибуховою хвилею пошкоджено дах будівлі відділення в селищі Куп’янськ-Вузловий.
    Всі фахівці які працюють в філії на цей час, заслуговують самих теплих слів. Завдяки їм була відновлена робота не тільки оперативних відділів, а й санітарно-гігієнічної та бактеріологічної лабораторії. Дякуючи допомозі військової адміністрації,  комунальних служб, енергетиків, працівників газового господарства була забезпечена подача води, електроенергії, газу, відновлена порушена покрівля в відділенні селища Куп’янськ-Вузловий.  Замінені вибиті двері, утеплені на осінньо-зимовий період вікна.  Відновлена робота бактеріологічної лабораторії в Великобурлуцькому відділенні.  
    Хоча можливості проведення лабораторних досліджень знизились,оскільки при вибухах були пошкоджені прилади високої чутливості – два хроматографи і полярограф, на сьогодні Куп’янська філія проводить щоденний моніторинг за якістю питної води Голубівського водогону, за станом радіаційного фону повітря. Згідно плану роботи іде контроль деяких показників атмосферного повітря та грунту. Фахівцями відділу контролю інфекційних захворювань проводиться офіційна реєстрація та епідеміологічне обстеження вогнищ інфекційних захворювань. Найактуальнішою проблемою профілактичної медицини вважаємо ситуацію,яка виникла навколо профілактичних щеплень. Тому одним із основних завдань є підвищення ефективності санітарно-просвітницької роботи з населенням,  в тому числі і щодо неінфекційних хвороб.
         Зараз санепідслужба стоїть на порозі великих змін. Але перш за все-наша ПЕРЕМОГА!!!


Завідувач 
Куп’янської філії                                                                   Михайло Бараннік
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви евакуюватися?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь