Профілактика вірусного гепатиту А

Дата: 21.11.2023 11:22
Кількість переглядів: 170

Гепатит А  це вірусна  хвороба, яка характеризується високим рівнем захворюваності з періодичним сезонним його підвищенням. Це  захворювання поширине на всій території України. Хворіє тільки людина, на будь яку форму ВГА. Переважно боліють діти дошкільного або шкільного віку,  однако за несприятливих соціально – економічних і гігієнічних умов досить часто реєструються захворювання серед дорослих.

         Вірус гепатиту  А стійкий до дії різноманітних фізичних та хімічних чинників: при темпаратурі – 20 градусів вірус зберігається роками. Головний механізм передачі є фекально – оральний, шляхи – водний, харчовий , контактно – побутовий.

          Вірус  виділяється  із  фекаліями  хворих  на  гепатит  та передається  від  людини до  людини  (після  контакту  з  хворим),  через   воду  та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини.
             Хворий найнебезпечніший для оточующих у кінці інкубаціоного періоду та початку розпалу захворювання.
             У  більшості  випадків  хвороба  починається  гостро, в цей час відмічається  підвищенням температури  до  38,50 С  протягом  перших  2-3  днів,  ломота  в  тілі,  можливим першінням  у  горлі.  Хвора   людина  відчуває   загальну  слабкість,  погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї.  На  третій  день  захворювання  сеча  набуває  темного  забарвлення (кольору міцного чаю, пива), жовтушність  склер. Можливе свербіння шкіри. Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці  симптоми . Захворювання може мати як легкий так і важкий перебіг.
          Інфікування може призвести до безсимптомного носіння або до захворювання . Хвороба може протікати у жовтязній та безжовтязній  формі, які складніше піддаються розпізнаванню та нерідко протікають під маскою інших захворювань. 
          За рахунок цих невиявлених хворих здійснюється забруднення об’єктів навколишнього середовища – води, харчових продуктів та побутових речей, внаслідок чого захворювання поширюється серед людей.
         В 90- х роках  в Куп’янському районі були спалахи захворювань вірусного гепатиту фекально – оральним механізмом передачі. Під час спалахів перехворіло більше 700 людей.
На даний час існує ряд проблем, які мають різноманітний характер та потребують вирішення. Основне значення мають санітарно- гігієнічні  заходи, направлені на знешкодження джерела інфекції, та на розрив шляхів передачі інфекції.
         
              При цьому необхідно:    
 
1.    Контролювати джерела водопостачання, каналізаційні та очисні споруди, об’єкти громадського харчування тощо;
2.    Забезпечити належний санітарно- протиепідемічний режим у дитячих, лікувальних, навчальних установах, де може відбутися інфікування;
3.    В епідемічних осередках здійснювати поточну та заключну дезінфекцію хлорвмісними препаратами, а також камерну дезінфекцію.


           Як уникнути зараження вірусом гепатиту А : 

   1.Чітко  дотримуватися  правил  особистої  гігієни  –  обов`язково  мити 
руки  з  милом  перед  приготуванням  та  вживанням  їжі,  після  кожного 
відвідування туалету; 
    2.  не  використовувати  для  пиття,  приготування  їжі  та  миття  посуду 
воду з незнайомих джерел водопостачання; 
      3.  не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання 
терміново звернутись до лікаря.      

  Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А 
є проведення вакцинації. Планова імуноглобулінопрафілактика показана особам (переважно дітям), котрі контактували з хворим в епідемічних осередках або виїзджають у регіони з високою захворюваністю на гепатит А. 

Куп’янська філія Державної установи  «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства здоров’я України» наголошує, що у разі появи  перших ознак захворювання необхідно терміново звернутися за медичною допомогою !
Бережіть своє здоров’я!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви евакуюватися?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь