Попередити лістерію
Лістерія – небезпечний мікроб, який може знаходиться в їжі. Лістерія особливо набезпечна для людей похилого віку, людей зі зниженим імунітетем, вагітних та новонароджених.
Для профілактики лістеріозу краще відмовитись від таких продуктів, як м’які сири (кесо, брі, фреска), м’ясні делікатеси, м’ясне асорті, хот- доги, сухі ковбаси, готові салати з капусти та карптоплі, готові салати з тунця або курки, м’ясні спреди, охолоджена копчена риба, сире (непастеризоване) молоко, морозиво.
Продукти, які реалізуються в торгівельній мережі, особливо салати з овочів, м’ясних та рибних делікатесів, можуть бути заражені лістеріями через обладнання, поверхні та руки.
Лістерія — це високостійкий мікроб, який важко повністю видалити на підприємствах харчової промисловості.. Якщо на підприємстві є Listeria, вони можуть розповсюдитись на продукти харчування, що стикаються з забрудненими поверхнями або обладнанням. Мікроб може рости навіть на продуктах, що зберігаються у холодильнику. Але лістерію легко вбити, якщо нагріти їжу до достатньо високої температури.
Чому деякі продукти можуть бути заражені лістеріями з більшою ймовірністю?
М’які сири частіше, ніж тверді, заражаются лістеріями через високу вологість, низький вміст солі та кислотності. М’які сири, виготовлені з непастеризованого молока, більш схильні до забруднення.
Краще вживати тверді сири (чеддер, пармезан), сир кисломолочний,фета, моцарела, вершковий сир, салати домашнього приготування з дотриманням правил термічної обробки. Копчена або варено- копчена риба тривалого зберігання підлягає термічній обробці та запаковується в герметичні контейнери, тому їх не потрібно зберігати у холодильнику перед відкупорюванням. Також пропонуємо вибирати пастеризоване молоко та молочні продукти.
Звертаємо Вашу увагу на те, що дині частіше, ніж інші фрукти, забруднюються лістеріями. Це пов’язано з тим, що вони мають низьку кислотність та можуть довго зберігатися у холодильнику, що зумовлює підтримку росту мікробу.