Побратим-Місто Чоп

Дата: 25.06.2024 12:53
Кількість переглядів: 26

Фото без описуМісто Чоп лежить у західній частині Закарпатської області у рівнинній місцевості, у межиріччі Тиси й Латориці.

895 року на ці землі завоювали угорці. Уперше Чоп згадано на письмі 1281 року. Назва міста, найімовірніше, пішла від прізвища родини давніх власників поселення, магнатів Чапі (Chapy, Csapy). Останній з представників цієї родини помер у середині XVI століття.

У відповідь на посилену експлуатацію й панування Габсбургів на Підкарпатті ще з більшою силою спалахували антифеодальні виступи та національно-визвольна боротьба. У цій боротьбі брали участь й жителі села Чопа. Поміж іншого, вони жваво брали участь у Токайському повстанні 1697 року та визвольній війні 1703-1711 років.

З кінця XVIII століття відома найдавніша печатка Чопа з тогочасним гербом поселення: у полі печатки — селянин у човні, що пливе річкою.

Чоп почав швидше розвиватись після австро-угорської революції 18481849 років та скасування панщини, з початком розвитку капіталістичних спілок. З 1870 року почали будувати залізницю, що проходила й через Чоп. 

Фото без опису

 

І навіть крізь сотні років, місто Чоп активно протидіє ворогу! Після початку повномасштабного вторгнення, Чоп ще більше розвив свою силу та бореться в сотні раз більше та ефективніше.

 

На мапі України міста Куп'янськ та Чоп розташовані дуже далеко одне від одного, в різних куточках нашої держави. І хоча їх розділяють понад 1400 кілометрів автомобільних шляхів, відстань не стала на заваді їх дружбі та співпраці.

6 червня місто Куп'янськ відвідав Чопський міський голова Валерій Самардак. Разом з начальником Куп'янської міської військової адміністрації Андрієм Беседіним вони побували в центральній частині міста, оглянули пам'ятки, пройшлися вулицями та відвідали оглядовий майданчик.

Андрій Олександрович розповів про всі жахливі руйнування, яких кожного дня зазнає Куп'янська громада після деокупації восени 2022 року та героїчну боротьбу наших Захисників.


Угоду про співпрацю між Куп'янською та Чопською громадами своїми підписами засвідчили начальник Куп'янської міської військової адміністрації Андрій Беседін та Чопський міський голова Валерій Самардак. В рамках меморандуму були визначені чіткі домовленості про співпрацю в різних напрямках.


Під час зустрічі Валерій Володимирович поділився, що Чопська громада прагне підтримувати й допомагати куп'янчанам. Для цього на засіданні сесії було прийнято рішення про виділення з бюджету Чопської громади субвенції у розмірі 1-го мільйона гривень для потреб комунальних підприємств Куп'янської міської територіальної громади. Андрій Беседін на знак поваги й підтвердження дружніх відносин презентував пам'ятну відзнаку "Куп'янськ. Нескорений! Незламний! Український!", виготовлену на честь річниці деокупації Куп'янська, прапор та книги.

Фото без описуМи раді співпрацювати з Вами та Вашою громадою!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви евакуюватися?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь