Побратим - місто Новоселиця.

Дата: 26.06.2024 14:08
Кількість переглядів: 18

Фото без опису

Новоселиця — місто районного підпорядкування, центр району, розташоване за 36 км від обласного центру, на лівому березі ріки Пруту. Через місто проходить автомагістраль Чернівці—Кишинів та залізнична лінія. Населення 8,4 тис. чоловік.

Вперше Новоселиця згадується в документальних джерелах від 1456 року під назвою «Шишкєуць біля Пруту, що тепер називається Новоселиця». Назва Новоселиця свідчить, зокрема, що йдеться не просто про заміну найменування, а про появу нового поселення на місці запустілих Шишківців. Вперше поселення виникло на заливній терасі Прута, на північній околиці якого стояла дерев’яна церква. Пізніше, після її руйнації на цьому місці була побудована каплиця, яку було зруйновано після зведення у 1858 році нової кам’яної церкви.

Фото без опису

Індустріалізація наприкінці XIX століття сприяла стрімкому розвитку Новоселиці. Тут побудували два шкіряних заводи, олійницю, паровий млин, винокурню та свічко-миловарний завод. На початку ХХ століття населення Новоселиці зросло до 10 тисяч жителів, переважна більшість з яких була євреями. На той час в містечку діяли 10 синагог і дві православних церкви.

Сьогодні ж Новоселиця – цілком сучасний райцентр з розвинутою інфраструктурою.

Тут, по річці Рокитнянка в часи Першої світової війни проходив кордон між Австрійською імперією –  А сьогодні вона умовно розділяє Буковину та Північну Бессарабію (Хотинщину):

Фото без опису

enlightened

Станом на травень 2022 року, через російське вторгнення в Україну, в Новоселицькій міській громаді перейменовано понад 50 вулиць, пов'язаних з країною-агресором та радянським минулим.

На даний час, Новоселицька Міська Рада долучається до допомоги нашої Куп'янської Громади, ми вдячні за співпрацю!

Слава Україні!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви евакуюватися?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь